Bedrijf: Veiligheidsregio Fryslân / Brandweer Fryslân
Locatie: Brandweerkazerne Joure
Werkzaamheden:  
Plaatsen noodverlichting met supercondensator
   

 

Duurzame noodverlichting voor kazerne Joure

De brandweerkazerne in Joure is onlangs voorzien van duurzame noodverlichting. In samenwerking met Hoogaerts Lichttechniek hebben wij noodverlichting met een supercondensator gemonteerd.

Normale noodverlichting heeft een batterij met giftige stoffen die periodiek vervangen dient te worden. Noodverlichting met een supercondensator heeft dit probleem niet. Supercondensatoren  hoeven niet periodiek te worden vervangen en bevatten geen giftige stoffen, dus hoeven niet als chemisch afval te worden afgevoerd. Dit maakt noodverlichting met supercondensatoren milieuvriendelijk, circulair en duurzaam.

De noodverlichting met supercondensatoren biedt klanten dus grote voordelen ten opzichte van noodverlichting met een traditionele accu. Hieronder leggen wij het je graag uit.

Onder de oude noodverlichting, boven de nieuwe noodverlichting.

 

 

Waarom noodverlichting?

Noodverlichting en/of vluchtwegverlichting is verplicht in bedrijfspanden en openbare gebouwen.

Bij stroomuitval en bij rookontwikkeling is het vinden van een vluchtroute lastig. Door het toepassen van noodverlichting is de vluchtroute goed zichtbaar. Noodverlichting blijft branden bij stroomuitval of wordt automatisch ingeschakeld bij stroomuitval.

 

Hoe blijft noodverlichting branden bij stroomuitval?

Nood/vluchtweg verlichting bestaat uit 3 onderdelen:

  • Lichtbron
  • Accu
  • Netstroom aansluiting.

Als de stroom uitvalt dan werkt de noodverlichting op de accu. Zodra de netstroom terug is, zal de accu weer worden opgeladen.

 

Onderhoud noodverlichting

De noodverlichting wordt jaarlijks gecontroleerd, hierbij volgen we onderhoudsvoorschriften en beoordelen we iedere lamp op werking en veiligheid. Omdat de accu continu belast wordt, zal deze volgens voorschriften na gemiddeld 4 jaar vervangen worden.

 

Noodverlichting & verduurzamen

Door de overstap naar LED verlichting in noodverlichting is er al een flinke stap gezet in het verduurzamen. De lichtbron hoeft daardoor niet meer ieder jaar vervangen te worden. Dit zorgt voor minder afval en biedt de klant een kostenbesparing op.

 

Noodverlichting verduurzamen met een supercondensator

In opdracht van de Veiligheidsregio Fryslân /Brandweer Fryslân hebben wij nu de volgende stap gezet in het verduurzamen van de noodverlichting.

In de toegepaste noodverlichting zit in plaats van een accu een supercondensator. Deze zorgt ervoor dat er geen accu meer nodig is en de volledige levensduur voldoende capaciteit levert. De verwachte levensduur ligt tussen de 15 tot 17 jaar. De armaturen hebben standaard 10 jaar fabrieksgarantie en zijn tevens voorzien van een autonome zelftest, hiermee controleert de verlichting zichzelf periodiek op storingen. Als tijdens een zelftest problemen worden geconstateerd zal het armatuur dit aangeven via de status LED.

Een ander groot voordeel is dat er niet elke vier jaar een accu vervangen dient te worden. Dus: lagere onderhoudskosten en beter voor het milieu, wie wil dat nou niet!

 

Ook interesse gekregen in besparen en verduurzamen? Neem contact op voor de mogelijkheden.

 

Vecened, wij hebben verstand van brandveiligheid.

Ben je ook op zoek naar duurzame noodverlichting? Wij zijn REOB gecertificeerd keuringsbedrijf voor het plaatsen en onderhouden van alle soorten noodverlichting.

Neem contact met ons op voor meer informatie.

Contact opnemen