fbpx

Wat is een sproeischuimblusser?

De sproeischuimblusser is een veelgebruikte blusser. Voor vele soorten branden is deze blusser geschikt. In ieder geval voor brandklasse A en B is de sproeischuimblusser een uitstekende keuze. Een groot voordeel van dit type blusser ten opzichte van de poederblusser is dat er weinig schade optreed aan andere objecten in een ruimte. De sproeischuimblusser is in staat om heel gericht te blussen. Dit type blusser is ook geschikt voor het gebruik op elektrische apparatuur.

Voor welke branden is een sproeischuimblusser een geschikt blusmiddel?

De sproeischuimblusser is een brandblusser die geschikt voor verschillende soorten branden. Vaste organische stoffen en kunststoffen blus je met een brandklasse A blusser. Een brandklasse B blusser is geschikt voor vloeistofbranden. Voor het blussen van branden vet (bijvoorbeeld frituurvet) is een brandklasse F blusser nodig. Wanneer vet wordt geblust met blusmiddel dan water bevat kan er een explosie ontstaan. Het blusmiddel in de sproeischuimblusser met brandklasse F zorgt voor een laag op het vet dat zorgt voor een sterke verkoeling. Zo wordt voorkomen dat het vet weer in brand vliegt, iets wat bij een bepaalde temperatuur spontaan gebeurt.

Werking sproeischuimblusser

Het blusmiddel in de sproeischuimblusser voorkomt dat er zuurstof bij de brandhaard kan komen. De brand wordt als het ware afgedekt met een laag schuim waardoor het voor gedoofd wordt. Een bijkomend voordeel van het schuim is dat het een verkoelende werking heeft. De spuitmond van de blusser combineert het blusmateriaal met lucht, wat zorgt voor nevel. De blusser heeft een lange blusduur en zorgt voor weinig nevenschade.

Wij keuren en controleren blusser volgens de vastgestelde intervallen:

  • Jaarlijks onderhoud van de blusser.
  • Na 5 jaar: uitgebreid onderhoud en vervanging van de vulling.
  • Na 10 jaar: revisie, de blusser wordt gedemonteerd en indien nodig worden onderdelen en de vulling vernieuwd.
  • Na 15 jaar: uitgebreid onderhoud en vervanging van de vulling.
  • Na 20 jaar: de blusser wordt buiten gebruik gesteld en vervangen voor een nieuwe koolsneeuw blusser.